
Bahan-bahan:
Secubit garam
Sedikit serbuk lada sulah
Minyak untuk menggoreng
Cara menyediakan:
1. Bersihkan isi ayam/daging, sosej dan bahan2 lain.
2. Goreng isi ayam/daging dgn sedikit mentega.
2. Perapkannya dengan putih telur, minyak bijan, spring onion, kentang & lobak, sosej, garam dan serbuk lada sulah selama 1/2 jam.
3. Letakkan inti ini di tengah-tengah kulit wantan.
4. Sapukan telur yang telah dipukul di hujung kulit wantan.
5. Kemudian cantumkan mengikut bentuk yang disukai.
6. Goreng dalam minyak yang panas sehingga warna keemasan.
7. Hidangkan bersama sos cili
Sos Cili
Bahan-bahan:
6 biji cili merah
2-4 ulas bawang putih
1/2 cawan air
1 sudu besar sos tomato
1/4 sudu besar cuka (jika suka)
1/2 sudu besar gula
1/4 sudu kecil garam
Cara menyediakan:
1. Kisar cili dan bawang putih hingga halus.
2. Masukkan sos tomato, cuka, gula dan garam.
3. Masak selama 5 minit atau renehkan hingga dapat kepekatan yang sesuai.
No comments:
Post a Comment