Saturday, December 10, 2011

05 : Kek Karamel

Assalammualaikum readers :)

Okay, hari ni jihah nak bagi resepi utk ' Kek Karamel '.jihah rasa ni antara kek yang agak mencabar jugak nak buat. alhamdulillah jadi, even tak secantik mcm org lain buat :



Bahan-bahan ( utk loyang 8 @ 9 inci ) :

Gula hangus
2@4 sudu besar gula

- Jadikan gula hangus.
-Ratakan pade keseluruhan loyang supaye kek tak melekat pade loyang

Bahagian atas ( karamel )
1/2 tin susu cair 70 g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla 3 kuning telur
-Kacau sebati (kacau perlahan je )

Lapisan kek (A)
140 gm tepung gandum
70 gm gula castor
3 kuning telur
135 ml air
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak

1. Putar telur kuning,air dan minyak dan gula hingga kembang.
2. Masukkan tepung yang telah dicampur baking powder.
3. Biarkan sebentar.

Meringue (B)
6 telur putih 70 gm gula castor 1 sudu teh krim tartar
-Pukul sampai kembang,' bertanduk '.
-Pastikan bila kita angkat mixer tu, dia tak menitis.

Cara -cara :

1. Campurkan adunan A & B. guna kaedah kaup-balik ye.
2. Masukkan karamel dalam loyang.
3. Masukkan adunan kek yng telah diwarnakan ( campuran A & B tadi ). - warnakan lah ikut suka ye-
4. Panaskan oven selama 10 minit .
5. Utk 40 minit pertame, guna api bawah dan 15 minit lagi api atas dan bawah pade suhu 180 darjah.
6. Bakar kek dengan kaedah double boiler dan gunakan air panas.


**resepi kredit to Kak Zu.

No comments:

Post a Comment